Ääntä kohti!

23.12.2020#Tekniikka, Työelämä

Omaa työuraa on mahdollista luovia moneen suuntaan. Perinteiset polut ovat usein helpoimpia, mutta välillä intohimot johdattavat kohti sankempia ryteikköjä. Vaan mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon, jos lähtee raivaamaan polkua kovasti kilpaillulla alalla?

Mikään ei ole mahdotonta – sen tietää tamperelaisen vastamelukuulokevalmistaja Valcon ääniguru Jasse Kesti. Valco painii kansainvälisten jättien kanssa alalla, jolla kilpailua riittää. Yritys on kuitenkin onnistunut erottumaan massasta persoonallisella brändillään ja tinkimättömällä osaamisellaan. Epäilijöitä kuitenkin riitti.

”Arvaa vain, montako ihmistä piti meitä täysin hulluina, kun kerroimme tuovamme lisää kuulokkeita näin täysille markkinoille”, Kesti kertoo. ”Eli kauheasti pitää olla pokkaa ja luottoa omaan tekemiseensä.”

Haasteista huolimatta Valco otti kurssin kohti myrskyn silmää. Alkujaan yritys toimi maahantuojana ja verkkokauppana. Tästä verkkokaupasta myös Kesti osti kuulokkeet – ja huomasi, että niitä olisi mahdollista hioa vielä paremmiksi. Kesti otti yhteyttä Valcoon vuoden 2019 alussa, ja siitä alkoi yrityksen oman tuotelinjan suunnittelu.

”Markkinoilla ei vain ollut tarpeeksi hyviä vastamelukuulokkeita – ja ne kohtuullisen hyvätkin maksoivat aivan liikaa. Niinpä lähdimme kokeilemaan, pystyisimmekö tekemään paremmat ja edullisemmat kuulokkeet. Ja pystyimmehän me”, Kesti toteaa.

Valcon kohdalla suunnitelma oli menestyksekäs. Yritys on lyhyessä ajassa kartuttanut vankan kuluttajakunnan, ja firman vastamelukuulokkeita on kuluneen syksyn aikana vilahtanut niin Temptation Islandin kuin Vain Elämää -sarjan kulisseissa. Vaan millaista osaamista tarvitaan, jotta unelmat saadaan siirrettyä paperilta kaupan hyllyille? Substanssiosaaminen on tärkeää alalla kuin alalla, mutta yritystoimintaan ja liikeidean toteuttamiseen vaaditaan yllättävän monipuolista osaamista.

”Kuulokkeiden ja audiolaitteiden kanssa työskennellessä pitää toki olla myös paljon ymmärrystä aihepiiristä – pitää ymmärtää äänentoistimia aika syvällisellä tasolla. Sen lisäksi pitää myös löytää suunnittelijoita, muotoilijoita, insinöörejä ja oikeat tehtaat. Kun tuote on valmis, tarvitaan erottuvaa mainontaa ja taitava graafikko houkuttelevan ilmeen luomiseksi. Sitten on vielä logistiikkaa, kirjanpitoa ja kaikenlaista”, Kesti listaa.

”Paljon osaamista pitää olla, mutta kaikkea ei onneksi tarvitse yksin osata! Salaisuus onkin siinä, että ottaa itseä viisaampia hommiin mukaan. Siinähän se sitten meneekin lähes omalla painollaan.”

Yhteistyön voima ja tiedon jakaminen ovatkin toistuva teema Kestin vastauksissa. Tiimityö tuottaa monialaista osaamista ja itseä kokeneemmilta oppii alan salaisuudet. Tämä kaikuu myös Kestin ohjeissa heille, jotka ovat kiinnostuneita musiikkiteknologian parissa työskentelystä.

”Kannattaa mennä kirjastoon ja haalia kaikki alaa sivuava kirjallisuus! Jos joku on nähnyt tarpeeksi vaivaa kirjoittaakseen aiheesta kirjan, niin hän mitä luultavimmin tietää aiheesta enemmän kuin internetin syövereissä pätijät”, Kesti kertoo.

”Suosittelen myös rohkeasti ujuttautumaan alalle töihin, vaikka joutuisikin aloittamaan pohjalta. Siinä työtä tehdessä pääsee samalla kyselemään kokeneemmilta – fiksuilla ihmisillä on usein tarve jakaa tietoaan. Sillä tavalla he itsekin ovat oppineet.”

Ohjeet pätevät yrittämiseen ja liikeidean toteuttamiseen laajemmallakin tasolla. Vaikka haasteita riittää, niitä ei tarvitse kohdata yksin. Taitavalla porukalla suunnistaessa umpimetsänkin keskeltä alkaa polku hahmottua.

 

Teksti: Lassi Linnola
Kuva: Getty Images

 

Hyödynnä LinkedInin potentiaali nyt – kiität itseäsi tulevaisuudessa

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Viimeisimmät blogipostaukset

#Teekkarit

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

SEURAA TEEKKAREITA INSTAGRAMISSA