”Det är givande att åka iväg”

Viktor Sundqvist hade alltid tänkt att ett arbete utomlands skulle vara en bra erfarenhet. Nu jobbar han med marknadsföring på Schneider Electric i Australien.

– Det kändes som ett bra tillfälle i livet att åka iväg före jag får barn och familj, berättar 30-åriga Viktor Sundqvist.

Han var anställd på det franska företaget Schneider Electric som har verksamhet runt om i världen och ungefär 180 000 anställda. Sundqvist började utreda möjligheter att ta sig utomlands inom bolaget och av de olika förslagen som fanns lockade Australien mest.
– Det finns inte så många företag i världen med sådana här möjligheter, men om man jobbar på ett stort, globalt företag brukar det finnas egna program där de gärna stöder unga talanger.
När det blev klart att Sundqvist skulle åka till Australien var det dags att börja utreda det praktiska. Det mesta har ändå löpt utan större problem.

Som finländare blev Sundqvist direkt en del av det australiska sjukvårdssystemet och med en examen från Aalto-universitet var det också extralätt att fixa visum.
– Australien är lätt ett ställe att sticka till, allt fungerar här. För finlandssvenskar brukar inte engelskan heller vara ett problem.
Sundqvist tipsar ändå om att det lönar sig att planera och ta reda på hur allt fungerar. I Sydney är bostäderna rätt dyra men i övrigt är det en aning billigare prisnivå än i Finland.

En mix av flera kulturer

Fastän Australien är ungefär så långt borta från Finland som möjligt liknar arbetskulturen den finländska.
– Men här äter man inte lunch på samma sätt som i Finland. De andra äter lättare och mindre än jag, berättar Sundqvist och skrattar.

Han lyfter också fram att Australien är otroligt multikulturellt jämfört med Finland. I Sydney har en stor del av invånarna något annat modersmål än engelska.
– Det blir många kulturer på arbetsplatsen.

En nackdel är den stora tidsskillnaden till Finland vilket gör att det kan vara svårt att hålla kontakten till nära och kära. Sundqvist ångrar ändå inte att han nu jobbar på andra sidan jorden.
– Det är mycket givande att åka iväg. Man lär sig mycket när man sätter sig i situationer som pressar en.

Därför uppmuntrar han andra att också söka sig utomlands om de ens är lite intresserade.
– Bara gör det! Det finns många osäkra saker men det går att lösa på vägen, säger Viktor Sundqvist.

Namn: Viktor Sundqvist
Ålder: 30
Utbildning: Diplomingenjör
Arbetsgivare: Schneider Electric
Titel: Category Manager
Bor i: Sydney, Australien

 

Text: Michaela von Kügelgen
Bild: Viktor Sundqvist

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Sommarjobbet är en m