”Finlandssvenskar har stora chanser att få jobb i Sverige”

En rekryteringsmässa vid Åbo Akademi ledde Mattias Strandberg till Hallstavik norr om Stockholm för sommarjobb i tre år. Han fick lära sig om den svenska fikakulturen och tog ett steg närmare den egna branschen.

– Jag hade tänkt att det skulle vara någorlunda häftigt att åka utomlands, berättar Mattias Strandberg.

Vistelsen utomlands fick sitt startskott när ämnesföreningen Kemistklubben vid Åbo Akademi ordnade sin årliga rekryteringsmässa. Strandberg fick kontakt med det svenska pappersbolaget Holmen Paper och skickade in en ansökan till företaget.
– Det var ett steg närmare det jag ville jobba med. Jag hade jobbat på en cementfabrik men ville testa annat, berättar han.

Under två somrar i Sverige fick han lära sig om arbetet på ett pappersbruk, men också bekanta sig med skillnader i företagskultur mellan länderna.
– I Sverige har de platta organisationer och man kan prata med vem som helst, medan hälften av finländarna lär sig hårt ledarskap i militären, säger Strandberg.

Trots den aktiva svenska fikakulturen kunde det ibland bli ensamt på den lilla orten Hallstavik med endast 4500 invånare.
– Jag är en mycket social person och kräver en stor vänskapskrets, så för mig var inte det här det ultimata.

Behov för finländska ingenjörer

I dag jobbar Mattias Strandberg som processingenjör vid start up-bolaget CH-BioForce i Reso.
– Vi arbetar med helt ny teknologi där vi separerar huvudbeståndsdelarna i trä.

Han trivs bättre hemma men tycker att det är värt att åka utomlands om man får chansen.
– Man lär sig jättemycket av att jobba utomlands, det är inte som hemma.

Ju bättre förberedd man är, desto enklare är det också att anpassa sig till det nya. Strandberg tipsar om att ha koll på det praktiska före man åker iväg. I hans fall fixade företaget boende, men han påpekar att bostadsmarknaden i till exempel Stockholm är extremt svår.
– Kolla om du behöver ett bankkonto, jag måste vänta 2,5 månad på min första lön. Ta också reda på om du måste dubbelskatta.

För Mattias Strandberg var Sverige precis rätt land att åka till. Eftersom ingenjörsutbildningarna skiljer sig en del finns det ett behov för det finländska kunnandet i Sverige.
– Speciellt finlandssvenskar har stora chanser att få jobb i Sverige, säger Strandberg.

 

Namn: Mattias Strandberg
Utbildning: Kemiteknik (huvudämne: naturmaterialteknik)
Ålder: 28
Nuvarande arbetsgivare: CH-BioForce
Titel: Processingenjör
Bor i: Åbo
Utländska arbetsgivaren: Holmen Paper, Hallsta pappersbruk
Dåvarande titel: Sommarvikarie
Stad: Hallstavik, Sverige

Text: Michaela von Kügelgen
Bild: Mattias Strandberg

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

”Det är givande