Fyra steg till karriärplanering

Har du någonsin plötsligt förstått att du gått miste om en chans att lära dig något som skulle vara till nytta för din karriär? Med hjälp av karriärplanering kan du lära dig att bättre identifiera olika chanser och gripa dem i rätt ögonblick.

Målet med karriärplaneringen är att skapa ståltrådsmodeller av de professionella tillfällen som du kan ha i framtiden. Viktigast är dina egna tankar, inte familjens eller studiekamraternas val eller den hajp som råkar vara i ropet för tillfället.

Ståltrådsmodellerna av din karriär utvecklas, utformas och berikas när du får allt fler erfarenheter i arbetslivet och utvecklas professionellt. Avsikten är inte att fatta besluten om de följande femtio åren i arbetslivet på en gång utan att hitta en riktning för din karriär.

Vad är karriärplanering i praktiken?

1. Undersök och tänk efter
Vad är allra intressantast för dig? När du glömmer tid och plats, vad sysslar du med just då? Har dina intressen förändrats med tiden? Du kan också fundera på vad det är som inspirerar dig och får dig att bli entusiastisk och vad som ger dig styrka att gå vidare i livet och arbetet.

Tänk också på vilka viktiga lärdomar du fått i olika situationer, uppgifter och arbetsplatser? Tänk inte bara på sådant som har en omedelbar anknytning till ditt jobb, utan även på annat. Och hur är det med dina fritidsintressen? Vad har du lyckats bra med? Vilka kunskaper och färdigheter har du använt när du lyckats? Och vilka saker sätter du störst värde på i arbetslivet?

2. Pröva
När du planerar din karriär är det viktigt att du också blickar utåt och omkring dig. Studietiden är ett skede i livet då du får experimentera och utöva din professionella nyfikenhet till max.

Var en kapten James T. Kirk för din egen karriär – gör professionella upptäcktsfärder till områden som du aldrig besökt förut! Pröva, fråga, observera och var aktiv på olika sätt. Genom att modigt pröva på olika arbetsuppgifter, roller, arbetsmetoder, miljöer och team hittar du dem som är lämpade för dig.

Samtidigt hittar du säkert också nya, överraskande intressen och områden som tidigare var okända för dig men där du kan använda dina kunskaper och färdigheter.

3. Skaffa information
Naturligtvis har ingen tid att själv pröva på allt. Det näst bästa sättet är att ta reda på andra människors erfarenheter.

När du möter en intressant person på ditt sommarjobb, på rekryteringsmässan, i din bekantskapskrets eller var som helst, ska du inte tveka att ställa frågor om personens arbete och kunnande. När du aktivt ställer frågor ökar du dina kunskaper om olika arbetsplatser och uppgifter. Samtidigt visar du för omgivningen att du är genuint intresserad av det som händer omkring dig. Du ger ett positivt intryck som en aktiv person.

Du kan också samla in information mer systematiskt genom att tänka på vem du vill särskilt träffa och vilken information du behöver. Du kan också anteckna dina observationer så att du kan studera dem senare.

4. Slå samman all den information som du får
Karriärplanering handlar om att du slår samman allt detta – dina egna erfarenheter, information som du hittat själv och som du hört av andra med dina egna kunskaper, intressen, känslor och värderingar.

Utifrån dem kan du i framtiden göra val och fatta beslut som du upplever som meningsfulla. De hjälper dig att hitta ett sätt att leva och arbeta som är bra för dig.

 

Text: TEK Karriärtjänster
Bild: Getty Images

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Tala dig till ett jobb