Hackathon on leikkikenttä, josta voi löytyä töitä

Läppäreiden naputus, ajoittainen puheensorina, rauhallinen musiikki ja kahvikuppien kilinä luovat letkeää tunnelmaa turkulaiseen startuptila SparkUpiin. Käynnissä on Turku <3 Frontend -päivähackathon, jonka teemana on lokaatio. Yksi ryhmä koodaa lähipubi-appia, toinen työstää sovellusta eri asuinalueiden väestödatan pohjalta.

”Hackathon on tilaisuus oppia uutta, kokeilla ja tutustua mahdollisimman rennosti, vapaasti ja hauskasti. Alussa kerrotaan yleensä teema, jota lähdetään toteuttamaan yhdessä koodaamalla. Etenkin isommissa hackeissa paras tiimi palkitaan lopuksi”, kertoo Turku <3 Frontend ryhmän vetäjä Juha-Matti Santala.

Yksi hackathonilmiön tärkeimmistä pyrkimyksistä on murtaa ajatusta siitä, että koodaaminen olisi yksinäistä istumista kotikoneella tai ennalta määrättyyn lopputulokseen tähtäävää puurtamista työpaikalla. ”Parasta on päästä katsomaan, miten muut tekevät töitä: siinä oppii hirveästi. Lisäksi täällä tapaa tosi hyviä tyyppejä”, lisää tapahtumaan osallistunut Einari Kurvinen.

Aktiivisuus ja luovuus kiinnostavat työnantajia

Yrityksille hackathonit tarjoavat tehokkaan pikaväylän uusien ideoiden pariin. Kun taitavat ja innostuneet osaajat pääsevät kohtaamaan ja ideoimaan vapaasti, voi yhden viikonlopun aikana syntyä paljon. ”Hackathonit tarjoavat hyvää työkokemusta ja kontakteja, ja ovat myös loistava rekrykanava yrityksille. Osallistuminen on vahva merkki oma-aloitteisuudesta ja halusta oppia”, Santala sanoo.

Suomen merkittävimpiin hackathoneihin kuuluvat pääkaupunkiseudulla Slushin kanssa samoihin aikoihin järjestettävät Ultrahack ja Junction, joista jälkimmäinen on tällä hetkellä alansa suurin tapahtuma Euroopassa. ”Tapahtuman aikana pääsee keskustelemaan ja verkostoitumaan merkittävienkin yritysten edustajien kanssa. Mukana ovat olleet esimerkiksi Supercell, Nokia ja Unity. Jos keksimäsi ratkaisu kiinnostaa yritystä, voi yhteistyö jatkua jopa tapahtuman jälkeen”, vinkkaa Junctionin markkinointijohtaja Verneri Jäämuru.

Hackathonissa oppii aina jotain uutta

Viime aikoina myös muut kuin teknologiapiirit ovat heränneet hackathonbuumiin. Suomessa on hackattu uusia ideoita esimerkiksi perustulojärjestelmään, kulttuuriperinnön hyödyntämiseen ja kierrätyksen tehostamiseen. Hackathoniin osallistuminen ei vaadi kuin intoa ja oman alansa perustaitoja – tiimin voi etsiä vasta paikan päällä. ”Junction sopii kaikille, joilla on halua ja intohimoa luoda uusia sovelluksia, konsepteja tai ratkaisuja”, Jäämuru linjaa.

Santala ja Kurvinen kannustavat aloittelijoitakin lähtemään rohkeasti mukaan. ”Tässä ei taatusti menetä mitään, mutta voi saavuttaa paljonkin!”

Teksti ja kuva: Nora Uotila

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.