Känns det svårt att skapa nätverk?

Att skapa nätverk är både möjligt och en möjlighet – vi skapar nätverk hela tiden när vi träffar andra människor. Nätverk gör det möjligt att både dela med mig av min egen kunskap och be andra om hjälp. Det viktigaste med nätverk är ömsesidighet, skapa inte nätverk bara med fokus på dig själv.

Många missuppfattningar råder kring nätverk, och de upprätthålls minsann inte bara av stenhårda business-typer, och att skapa nätverk innebär inte endast besök till rekryteringsmässor och utdelning av CV:t där. I själva verket har vi alla nätverk, eftersom människan till sin natur är ett socialt djur. Sociala medier hjälper att göra nätverken synliga, och de gör det enklare för människor att skapa och hålla kontakter, men de är inte samma sak som dina nätverk.

Utan att märka det har du skapat nätverk sedan dagis. Nätverket är inte endast ett gäng med dina närmaste kompisar, utan nätverket omfattar även bekantas bekanta. Du kan fundera på om du skulle gå fram och hälsa på en kompis om du såg hen på bussen. Om svaret är ja, ingår personen i ditt nätverk. När det gäller sociala medier finns det inte bara ett rätt svar på frågan om vilka som ska eller som det hör till att bjuda in till nätverket. Somliga vill hålla nätverket avgränsat, medan somliga bjuder in personer som de aldrig har sett. Funder över vad du vill ha ut av ditt nätverk och utvidga det utgående från detta.

Hur utnyttjar jag mina nätverk?

Det väsentligaste med nätverken är att de fungerar ömsesidigt och att de underhålls. Ömsesidighetsprincipen fungerar när du kommer ihåg att dela med dig av dina kompetens och kunskaper med andra. Håll kontakten, delta i diskussioner och hjälp andra, skapa inte nätverk bara med fokus på dig själv. Våga också be modigt om hjälp av ditt nätverk.

Behöver du hjälp med korrekturläsning av ditt slutarbete, söker du ny bostad eller söker du jobb? Det finns säkert potential i ditt nätverk som det lönar sig att dra nytta av. Fundera på dina vänner och bekanta, vilken kompetens eller arbetserfarenhet har de? Kan du be dem om hjälp direkt eller berätta för hela ditt nätverk om ditt hjälpbehov? Du kan få hjälp från överraskande håll, så det gäller att inte enbart fastna i hjälp som du får av dina närmaste vänner.

Nätverk som hjälp vid jobbsökning

Om du söker jobb, berätta om det för dina bekanta om det på sociala medier. Du kan hitta hjälp från överraskande håll, gamla lågstadiekompisar, hobbyvänner eller släktingar som du träffar en gång om året hos farmor. Du ska emellertid inte öda all din växelverkan på att nå ditt mål, utan också vara intresserad av andra och deras mål. Om du redan är i arbetslivet eller fått ett sommarjobb, ska du komma ihåg betydelsen av att skapa nätverk även efter det. Be arbetskamrater bli en del av ditt nätverk och håll kontakten med dem.

Om du får höra konfidentiella saker på arbetsplatsen, ska du komma ihåg att vara värd förtroendet. Om du är osäker på vad du får berätta vidare, ska du kontrollera detta. Förutom bekanta kan du också få intressant information från andra håll.

Kom ihåg att det är lättast att ta upp de mest extrema situationerna vid diskussioner om arbetslivet. Diskutera, fråga och lyssna på dina kompisars och bekantas erfarenheter av olika arbetsgivare och uppgifter, men kom ihåg att det handlar om personens egen erfarenhet. Det berättar inte nödvändigtvis om hur du själv skulle uppleva saken. Genom att diskutera och fundera kommer du vidare i dina karriärplaner, men var även modig och prova på olika uppgifter i olika företag för att få veta vad din grej är.

 

Text: Paavo Ihalainen
Bild: Getty Images

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Få ut mer av LinkedIn