Matkalla työelämään

Neljä kaverusta matkaa yhdessä etsien Ozin Taikuria. Kukin heistä tavoittelee jotain itselleen tärkeää. Variksenpelätin toivoo saavansa omat aivot. Tinamies kaipaa metalliseen rintaansa aitoa sydäntä. Leijona haluaa löytää puuttuvan rohkeutensa. Dorothyn haave on periaatteessa yksinkertainen: hän haluaa päästä takaisin Kansasissa olevaan kotiinsa.

Tornado nappasi Dorothyn ja tämän Toto-koiran pyörteisiinsä ja pudotti heidät Oziin. Eksyksissä oleva kaksikko kohtaa Variksenpelättimen, Tinamiehen ja Leijonan. He tutustuvat toisiinsa ja päätyvät kulkemaan yhdessä pitkin Keltaista Tiilitietä Taikuria ja vastauksia etsien. Matkan suuri oivallus on, että vastaukset eivät tule Taikurilta vaan kunkin matkalaisen sisältä.

Aivot, sydän ja rohkeus ovat kolminaisuus, jolle on käyttöä työelämässä

Yliopisto-opintoihin sisäänpääsy vaati aivokapasiteettia. Opintojen aikana aivoihin kerrytetään tietoja ja taitoja. Työkokemus tuo mukaan arvokasta käytännön otetta ja kasvattaa näkemystä omasta alasta. Aivot täyttyvät hyödyllisellä materiaalilla.

Sydäntä käyttämällä löytyy itselle tärkeitä arvoja, ihmisiä ja aktiviteetteja. Sydämen avulla löytää omat jutut, oman suunnan. Sydän kertoo ne ammatilliset asiat, joiden parissa lähtee lentoon flowssa ja tuntee suorastaan intohimoa työnsä tekemistä kohtaan. Sydän kertoo, millaisessa työympäristössä on parhaimmillaan ja millaisten työtovereiden kanssa.

Rohkeus on jotain uhkarohkeuden ja pelkuruuden välissä olevaa. Rohkeutta tulee säädellä tilanteen mukaan. Joskus vähempi määrä riittää, joskus rohkeutta tarvitaan enemmän. Pelkuruus voi tietyissä tilanteissa olla tervettä itsesuojeluvaistoa. Rohkeus on yksi elämän moottoreista, joka vie välillä epämukavuusalueille. Niille kuuluu välillä astua, vaikka hieman nipistäisikin. Tukalan olon keskellä tapahtuu oppiminen ja kasvaminen. Rohkeana olemisesta tulee hyvä olo. Sisäinen hymy ja voimaantuminen.

Teekkarin työkirja kannustaa käyttämään aivoja, sydäntä ja rohkeutta kesätyöpaikan sekä kesätyöntekijöiden etsinnässä vuodelle 2018.

Teksti: Sari Taukojärvi
Kuva: Getty Images

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Töitä tehdään tiim