Missä kolmessa asiassa opiskelijan olisi hyvä skarpata haastattelussa?

Oletko saanut kutsun työhaastatteluun? Onnea, olet herättänyt haastattelijan mielenkiinnon! Todella hieno juttu! Henkselit paukkuen haastatteluun ei kuitenkaan kannata mennä, vaan nyt on aika vielä skarpata ja vakuuttaa työnantaja. Haastattelu on tärkein osa rekrytointiprosessia, joten siihen panostaminen kannattaa. 

”Missä kolmessa asiassa opiskelijan olisi hyvä skarpata työhaastattelussa?” Kuulin tämän kysymyksen maaliskuun alussa, kun pidimme kollegani kanssa Teekkarin työkirjan työhaastatteluwebinaaria. Kysymyksen esitti eräs osallistujista, ja koska se oli niin mainio, halusin jakaa alla olevat kolme webinaarissa todettua skarppaamisen paikkaa myös tänne. Sinun tueksesi tuleviin työhaastatteluihisi. 

  1. Vastausten kohdentaminen

Taklaa tusinavastaukset ja erotu eduksesi miettimällä vastauksiasi juuri haettavaan tehtävään sopivaksi. Kesätyönhakuaikaan on tyypillistä, että opiskelijalla on monta rautaa tulessa. Ja näin kannattaakin olla! Koska työhakemuksia on vetämässä useassa eri paikassa, ei ajatus pysy välttämättä mukana siinä, mitä mihinkin työtehtävään on vaadittu. 

Ennen haastattelua onkin hyvä virkistää muistia. Ota esiin kyseisen tehtävän työpaikkailmoitus, ja siihen tekemäsi hakemus. Mitä taitoja ja tietoja ilmoituksessa korostetaan? Entä millaista työotetta? Mitä olet kirjoittanut itsestäsi työhakemukseen? Harjoittele haastatteluvastauksia näihin asioihin pohjautuen, ja onnistut profiloimaan itseäsi parhaiten juuri haettavaan tehtävään sopivaksi. 

  1. Motivaation esiin tuominen

Haastattelussa työnantajaa kiinnostaa osaamisesi ja persoonasi lisäksi motivaatiosi. Se on työssä viihtymisen, ja sitoutumisen tärkein edellytys, joten tuleva työnantajasi on tästä erityisen kiinnostunut. 

Mieti etukäteen mikä sinua haetussa tehtävässä innostaa? Entä mitä ammatillisen kehittymisen mahdollisuuksia työ sinulle mahdollistaa? Tuo näitä asioita haastattelussa esiin, ja tulet kertoneeksi motivaatiostasi. 

Kysele tehtävästä lisää haastattelun aikana: ”Minkälainen on tyypillinen työpäivä? Miten perehdytys toteutetaan? Onko mahdollisuutta jatkaa kesätyön jälkeen? Mistä tiedän, että olen onnistunut työssäni?”. Voit miettiä ja kirjoittaa ylös erilaisia kysymyksiä etukäteen, ja ottaa nämä mukaan myös haastatteluun. Omien muistiinpanojen silmäily on sallittua. Kysymykset kertovat kiinnostuksestasi, ja kiinnostus taas motivaatiostasi. 

Jos innostuksesi ja kiinnostuksesi tuntuu peittyvän jännityksen alle, ei hätää! Voit kertoa haastattelijalle, että sinua jännittää – sekin on merkki motivaatiosta. 

  1. Ole paikalla mieluummin viisi minuuttia etuajassa, kuin viisi minuuttia myöhässä

Ota selvää, miten haastattelupaikalle pääsee: käytettävät julkiset liikennevälineet, ajoreitti sekä parkkipaikat.
Kesätyöhaastatteluissa käydään usein myös vierailla paikkakunnilla, joten tässä todella on yksi skarppaamisen paikka. Älä toki myöskään anna kotipaikkakuntasi ruuhka-aikojen yllättää, tai tulematta jättäneen bussin lamauttaa, vaan varaa matkaan tarpeeksi aikaa myös tutulla paikkakunnalla. 

Videohaastattelut yleistyvät kaiken aikaa. Varmista yhteyksien, ja välineiden toimivuus hyvissä ajoin, jotta pääset tervehtimään haastattelijaa verkon välityksellä sovittuna kellonaikana. 

 

Valmistautumalla menestyt haastattelussa 

Keksitkö jo mikä yhdistää näitä kolmea skarppaamisen paikkaa? Valmistautuminen. Valmistautumalla onnistut parhaiten haastattelussa. 

Tsemppiä tuleviin haastatteluihisi! Jokainen haastattelu on omanlaisensa kokemus, joka antaa sinulle eväitä seuraavia haastatteluita varten. 

 

VINKKI! Haastis-sovellus toimii hyvänä tukena työhaastatteluvastausten kiteyttämiseen! Haastis on ilmainen ja ladattavissa Google Play:ssa ja App Store:ssa. Löytyy nimellä ”Haastis”. 

TUPLAVINKKI! Katso Teekkarin työkirjan työhaastatteluwebinaari kokonaisuudessaan ja nappaa parhaat vinkit työhaastatteluun! 

 

Teksti: Maisa Holm

Kuva: Getty Images

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Kaikilla kesätöillä