MISTÄ LÖYDÄN TÖITÄ?

Työpaikka voi tänä päivänä löytyä mistä tahansa. Voit kohdata tulevan työnantajasi messuilla, kavereiden, tuttavien, sukulaisten ja tai muun verkostosi kautta. Toisaalta se voi aivan yhtä hyvin löytyä internetin tai sosiaalisen median ihmeellisestä maailmasta. Joskus voi myös tuntua, että runsaudenpulassa on vaikea tietää mistä lähteä liikkeelle. Tähän osioon olemme koonneet sinulle valmiiksi vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun kesä-, harjoittelu tai lopputyöpaikan etsinnässä.

Yliopistosi ura- ja työelämäpalvelut

MITKÄ URA- JA TYÖELÄMÄPALVELUT?

Yliopistosi ura- ja työelämäpalveluista saat tukea työnhakuusi ja urasuunnitelmiisi. Voit myös hakea uusimman Työkirjan. Palvelut vaihtelevat jonkin verran yliopistosta riippuen. Tarjolla on mm. seuraavia palveluita:

• Apua CV:n ja hakemuksen laatimiseen
• Urasuunnittelun ja työnhaun tukiaineistoa
• CV- ja työnhakuklinikoita
• Työnantajakontakteja
• Uraohjausta
• Harjoitteluasiaa, infoa apurahoista ja rahoituksesta
• Avoimia harjoittelupaikkoja koti- ja ulkomailla
• Opintopsykologipalveluita
• Opintojen suunnittelua ja etenemisen seuraamista
• Tietoja valmistuneiden sijoittumisesta työelämään

KORKEAKOULUSTA VALMISTUNEET TYÖELÄMÄSSÄ

Töissä.fi-sivustolta löydät tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät. Palvelu on korkeakoulujen tuottama.

Rekrytointitapahtumat

Erilaisia rekrytointitapahtumia järjestetään lähes kaikilla yliopistokampuksilla parhaimpaan kesätyönhakuaikaan alkuvuodesta. Tapahtumat ja messut ovat hyvä ja helppo tapa tavata työnantajia.

Rekrytointitapahtumiin kannattaa valmistautua. Lue tästä parhaat vinkkimme, jotta saat kaiken irti rekrymessuista!

Ohessa tulevia päivämääriä, seuraa myös oman kampuksesi tiedotusta tapahtumista.

TULEVIA KAMPUSALUEESI REKRYTOINTITAPAHTUMIA:

Tammikuu 2020

21.1. Contact & Career – rekrytointimessut
Turku Science Park, ICT-talo, Turku – Åbo

23.1. ContactForum
Messukeskus, Halli 4, Helsinki

28.1. DuuniDay
LUT, Lappeenranta

29.1. Contact – messut
Vaasan yliopisto, Vaasa

30.1. Pestipäivä / Pesti Career Day
Linnanmaa, Oulu

Helmikuu 2020

1.2. ASINDA, Axels och Stinas Industridag
Åbo Akademi, Turku – Åbo

5.-6.2. Yrityspäivät, rekrytointi-tapahtuma Tampere
5.2. Keskustakampus
6.2. Hervannan kampus

Huhtikuu 2020

1.4. RekryPoint – Finnish Not Required
LUT, Lappeenranta

Työpaikkaportaalit ja rekrytointipalvelut

Internet on täynnä erilaisia rekrytointiyrityksiä ja työpaikkaportaaleja. Mistä löydän juuri itselleni sopivat työpaikat? Helpottaaksemme työnhakuasi, olemme keränneet tälle sivulle listan juuri sinulle sopivista rekrytointipalveluista ja -yrityksistä sekä työpaikkaportaaleista, osa on myös henkilöstövuokrausyrityksiä. Suomesta löytyy useita kymmeniä erilaisia rekrytointipalveja tarjoavia yrityksiä ja muutamia työpaikkaportaaleja. Osa rekrytointipalveluista on tarkoitettu erityisesti nuorten ammattilaisten ja osaajien rekrytointiin.

Sosiaalinen media ja verkostot

Erilaiset sosiaalisen median kanavat ja yhteisöt ovat hyviä palveluja työpaikkojen ja piilotyöpaikkojen löytämiseen. Oleellista sosiaalisessa mediassa on verkostoitua ja luoda ammatillinen profiili jo opintojen alussa. Suomessa käytetyimpiä sosiaalisen median kanavia työnhaussa ovat LinkedIn, Facebook, Twitter, (Google+, WhatsApp, Youtube, Pinterest, Instagram ja Snapchat).

TYÖKIRJAN FACEBOOK-RYHMÄ

Facebook-ryhmästämme löydät parhaat tekniikan alan kesä-, harjoittelu-, trainee – ja lopputyöpaikat. Kesätyöpaikkoja ilmoitetaan ryhmään joulukuusta aina toukokuuhun saakka.  Ryhmä on aktiivinen ympäri vuoden.

Liity Facebook –ryhmään ja seuraa sitä säännöllisesti.

TWITTER – etsi työpaikkoja hashtageilla

Twitter on kätevä kanava työpaikkojen etsintään. Työpaikkoja kannattaa etsiä esimerkiksi hastageilla #rekry, #rekrytointi, #duunit, #työpaikat. Kannattaa myös tarkistaa sanayhdistelmiä, kuten #jobs #finland ja paikkakunnan mukaan esimerkiksi #jobs #vaasa.

LINKEDIN – helppo ja ammattimainen

Jos haluat menestyä työnhakijana somessa, ota haltuun ainakin LinkedIn. Tämän lisäksi kannattaa valita yksi tai kaksi muuta kanavaa, joista olet kiinnostunut. LinkedIn on tällä hetkellä käytetyin some-kanava työnhaussa – palvelulla on Suomessa jo yli miljoona käyttäjää. LinkedInissä voit verkostoitua, luoda oman ammatillisen profiilisi työnhakuun, etsiä työnantajia (yrityksiä) ja selvittää millaisissa tehtävissä eri ihmiset työskentelevät. Palvelusta löytyy myös paljon eri alan ryhmiä ja työnantajia, joita kannattaa seurata oman kiinnostuksen mukaan.

Liity ja katso avoimia paikkoja myös TEKin omasta TEKrekry LinkedIn – ryhmästä.

FACEBOOK – aktivoi omat verkostosi

Facebookista löydät useita työnantajien ja erilaisten rekrytointipalveluiden rekrytointisivustoja. Monet työnantajat kohdistavat rekrytointimarkkinointiaan Facebookissa erityisesti opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Kiinnostavan yrityksen yrityskulttuurista on helppo saada lisää tietoa Facebookin kautta. Seuraa kiinnostavia yrityksiä niin saat parhaiten ja nopeimmin tiedon avautuvista paikoista. Yrityssivujen lisäksi Facebookista löytyy ryhmiä, joille kerätään avoimia työpaikkoja eri toimialoilta ja alueilta. Näiden ryhmien avulla työpaikkatarjonnan seuraaminen on helppoa.

OMAT VERKOSTOT

Muista, että kaikki paikat eivät ole avoinna julkisesti. Työnhaussa kannattaa hyödyntää omia verkostojasi. Puhu työnhaustasi avoimesti tuttavillesi, sukulaisillesi, harrastuskavereille eli kaikille, jotka kuuluvat verkostoosi. Tiedustele, tietävätkö he mahdollisista työpaikoista. Kerro työnhaustasi myös rohkeasti some-kanavissasi. Oma proffasikin voi olla hyödyllinen kontakti työpaikan löytymiseen. Ole rohkea ja ota yhteyttä erilaisiin yrityksiin, joskus työnantajakin tajuaa tarpeensa vasta, kun se esitetään hänelle.

MUUT SOME-KANAVAT

Some-kanavat, kuten Instagram ja Pinterest ovat enemmän kuvapalveluita, joiden avulla työantajat esittelevät yritystään ja luovat ennemmin mielikuvaa työpaikkana kuin kertovat avoimista työpaikoista. YouTubesta voit löytää yritysten esittelyvideoita, joita voi hakea yrityksen nimellä. Voit myös tehdä itsestäsi esittelyvideon työnhakuun liittyen, ladata sen YouTubeen ja linkittää sen esimerkiksi LinkedIn-profiiliisi.

SEURAA TIEDOTUSVÄLINEITÄ JA GOOGLETA TYÖNANTAJIA

Vinkkejä työpaikan löytämiseksi voit saada myös seuraamalla eri tiedotusvälineitä ja erilaisia uutisia. Nimityspalstat, kasvuyritysten ja startupien menestystarinat, yritysten fuusiot ja toimipistemuutokset sekä yritysten investoinnit ja uudistukset ovat uutisia, joita kannattaa seurata. Työnantajien nettisivujen tutkiminen kuuluu työnhaun perustaitoihin. Suurimmalla osalla ainakin isoimmista yönantajista on tiedot avoimista työpaikoista nettisivuillaan.

Piilotyöpaikat

Piilotyöpaikalla tarkoitetaan työmahdollisuutta, jota ei ole laitettu julkiseen hakuun. Se on tehtävä, joka konkretisoituu, kun työnantaja ja työntekijä kohtaavat oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Tutkimusten mukaan noin kolme neljästä rekrytoinnista tapahtuu piilossa, eli ilman avointa hakua. 70 – 80 % työpaikoista liikkuu siis muualla kuin internetissä, lehtien palstoilla tai muissa työnhakuportaaleissa. Nimestään huolimatta piilotyöpaikat voivat olla avoimessa haussa olevia tehtäviä helpompi väylä töihin, sillä kilpailua niihin on vähemmän. Piilotyöpaikkojen etsimistä parhaiten tukee suunnitelmallisuus: mieti, mitä etsit, mitä osaat ja miten voit tuoda sen esille. Sen jälkeen voit ryhtyä kartoittamaan paikkoja, joissa osaamisellesi olisi tarvetta.

VERKOSTOT

Verkostoituminen ei ole vain hypersosiaalisten ihmisten touhua vaan jokainen voi löytää nykyisin itselleen sopivan tavan verkostoitumiseen. Verkostoituminen on hyvin monimuotoista ja onnistuu vaikka kotisohvalta käsin. Käytä itsellesi sopivia verkostoitumisen väyliä: LinkedIniä ja muita sosiaalisen median kanavia, messuja sekä konferensseja.

Hyödynnä oma tuttavapiirisi sekä ammatilliset verkostosi. Kerro verkostollesi, mitä osaat ja mitä etsit. Verkostoituminen on vastavuoroista, joten jaa tietoa muille, niin saat sitä myös takaisin. Verkoston rakentamisesta ja suhteiden ylläpitämisestä kannattaa tehdä itselleen tapa. Se kasvattaa mahdollisuuksiasi kuulla uusista työmahdollisuuksista.

SUORA KONTAKTOINTI

Kiinnostavia työnantajia kannattaa lähestyä ennakkoluulottomasti suoralla yhteydenotolla: avoimella hakemuksella ja CV:llä. Valitse lähestyttävät kohteet huolella ennen yhteydenottoa. Mieti miksi haluat juuri kyseisen yrityksen palvelukseen? Tutustu yritykseen, etsi kontakti ketä kannattaa lähestyä ja pohdi mitä lisäarvoa osaamisesi heille toisi.

Jos osaamisellesi ei ole juuri sillä hetkellä tarvetta, niin huolehdi, että pysyt työnantajan mielessä. Sopiva tehtävä saattaa avautua yllättäen!

SOSIAALINEN MEDIA

Ole löydettävissä sosiaalisessa mediassa. 90% rekrytoijista käyttää muun muassa LinkediIniä etsiessään osaajia. Verkostoidu siis rohkeasti ja ole aktiivinen erilaissa ryhmissä. Jos työnhakuun liittyvän verkkokampanjan tekeminen tuntuu sinusta luontevalta, niin kokeile sitä. Jakamalla kotisivuasi tai videotasi, saat itsellesi näkyvyyttä, joka voi johdattaa oikean työnantajan luoksesi.

AJANKOHTAISET UUTISET

Hyvä keino saada vinkkejä piilotyöpaikoista on ajankohtaisten uutisen seuraaminen. Mitkä yritykset ovat laajentamassa ulkomaille, mitkä saaneet rahoitusta tai missä on vaihtunut toimitusjohtaja? Yrityksissä tapahtuvat muutokset viestivät mahdollisuuksista uusien tehtävien muodostumiselle. Seuraa myös uutisia start up sekä kasvuyrityksistä. Näissä voi olla tarvetta uusille osaajille mutta ei vielä resursseja suurien rekrytointikampanjoiden pitämiseen.

REKRYTOINTIJÄRJESTELMÄT

Omia tietoja kannattaa päivittää tasaisin väliajoin eri rekrytointi- ja suorahakuyritysten sivuilla sekä pitää aktiivisena avoimet hakemukset yritysten omissa sähköisissä järjestelmissä. Rekrytoijat käyvät läpi myös jo olemassa olevia avoimia hakemuksia silloin kun etsivät osaajia uusiin tehtäviin.

Yrittäjyys

OLISIKO MINUSTA YRITTÄJÄKSI?

Oletko miettinyt oman yrityksen perustamista tai kaverin start up -yritykseen töihin menemistä? Yrittäjyys on yksi mahdollisuus joko työllistää itsensä kokonaan tai hankkia lisätuloja palkkatyön tai opiskelujen ohessa.

On myös hyvä muistaa, että yrittäjäksi ryhtyminen ei tarkoita sitä, että pitää toimia yrittäjänä lopun ikäänsä. Yrittäjänä on oleellista pitää huolta myös siitä, etteivät työtunnit ja työpäivät veny mahdottomiksi.

MITÄ PITÄÄ HUOMIOIDA JOS PERUSTAN YRITYKSEN?

Yrityksen perustaminen sinänsä ei ole monimutkaista, mutta ennen sitä on syytä selvittää itselleen tiettyjä asioita, kuten onko ideallesi kysyntää ja jos ei, miten sitä tulisi viilata, jotta se vastaisi mahdollisten asiakkaiden tarpeisiin. Yritystoiminnan aloittaminen käsittää seuraavat vaiheet, joita yleensä tehdään samanaikaisesti:

• Mitä, miten ja kenellle?
• Liiketoimintasuunnitelma sekä myynti-, kannattavuus- ja rahoituslaskelmat
• Yritystoiminnan luvanvaraisuuden selvittäminen
• Rahoituksen järjestäminen
• Yritysmuodon valinta: toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö vai osuuskunta
• Perustamisilmoitus Yritystietojärjestelmään sekä ilmoitus kaupparekisteriin ja Verohallintoon
• Vakuutukset, myös YEL (yrittäjän eläkevakuutus)
• Työttömyysturva (www.ayt.fi)
• Kirjanpidon järjestäminen

MISTÄ SAAN APUA YRITTÄJYYTEEN?

TEKin lakimiehet auttavat jäseniä maksutta mm. yrityksen perustamiseen ja sopimuksiin liittyvissä asioissa. Esim. osakassopimus on syytä tehdä ennen kuin ongelmia tulee.

Jos sinulla jo on yritys, voit TEKin jäsenenä hankkia Suomen Yrittäjien palvelupaketin edullisesti ilman, että tarvitsee liittyä erikseen SY:n jäseneksi.
Mikäli teet satunnaisia laskutettavia keikkoja, etkä halua perustaa omaa yritystä sitä varten, voit hyödyntää laskutuspalveluja. TEKin jäsenet saavat jäsenetuna alennusta UKKO.fi:n palvelumaksusta ilmoittamalla jäsenyydestään UKKO.fi:n asiakaspalveluun.

Lisää TEKin yrittäjille suunnatuista palveluista ja jäseneduista: www.tek.fi/yrittäjyys.

SUOSITUIMMAT VIDEOMME

VIIMEISIMMÄT BLOGIPOSTAUKSET

Psykologilta tai psykoterapeutilta haetaan apua, kun työ pännii, tehtäväkuorma uuvuttaa tai työyhteisössä ajaudutaan konflikteihin. Kun yli kuusikymppiset duunarimiehet
DI Petri Nohynek aloitti jatkuvaa matkustamista vaativan työnsä kymmenen vuotta sitten. Hän neuvoo öljyjättejä ja voimalaitoksia suurten koneiden
Empatia on kaikkea muuta kuin pehmeää hömpötystä. Päinvastoin: se on yksi työelämän keskeisistä taidoista, jota tarvitaan jokaisessa projektissa
Tiina Keipi kehitti vähäpäästöistä vedyn tuotanto
teknologiaa. Se voi olla ensiaskel tähän asti ikuisena tulevaisuuden lupauksena pysyneeseen vetytalouteen. Vetyä