Tala dig till ett jobb

Ett hisstal eller en pitch är ett utfunderat, riktat och inövat tal, där du presenterar dig själv, dina kunskaper och dina karriärmål. Innehållet i hisstalet beror dock alltid på situationen, med vem och var du talar. Målet med hisstalet är att väcka intresse och en vilja att höra mer hos åhöraren.

Varför behöver jag ett hisstal?

Bra kontakter kan komma emot på överraskande platser och i överraskande situationer. Du gör garanterat ett intryck, när du presenterar dig naturligt och samtidigt effektivt i situationen.

När du vet att du behöver ett hisstal till exempel vid arbetssökning, lönar det sig att fundera på hisstalet och öva på det på förhand. Ett inövat tal är ofta övertygande, och berättar att du har förberett dig, dvs. att du är motiverad.

Var behövs ett hisstal?

På rekryteringsmässor
Se till att du vet vem du talar med. Vid stånden på rekryteringsmässor kan du träffa företagets HR-expert, en tidigare sommarjobbare, teamchef eller marknadsförare. Rikta in och anpassa din växelverkan efter vem du talar med.

I en anställningsintervju
Öva på förhand på ditt svar på frågan ”Berätta lite mer om dig själv”.

Vid nätverkssituationer och till exempel på exkursioner
När du träffar en person som arbetar på ett intressant företag, vill du kanske presentera dig själv på ett kort, koncist och minnesvärt sätt.

I sammanfattningen i din LinkedIn-profil
Berätta kort om vem du är, vad du är intresserad av, hur man får kontakt med dig och samla nyckelord i slutet av texten för att bli hittad med olika sökningar.

Hurdant är ett bra hisstal?

 • Ett bra hisstal är naturligt, kortfattat och lätt att minnas.
 • Anpassa ditt hisstal efter situationen, dvs. tänk på vem du talar med och vad ditt mål är i situationen, dvs. om du vill göra ett intryck som arbetssökande eller utvidga ditt nätverk.
 • Det är bra att bygga upp hisstalet som en start för diskussion. Därför ska du lägga märke till talets längd. Fundera själv över hur länge du orkar lyssna på en annan persons presentation om sig själv och sin kompetens.
 • Kom ihåg att hisstalet ofta är avsett som en del av växelverkan. I slutet av ditt hisstal kan du till exempel ställa en fråga till åhöraren.

Hur byggs ett hisstal upp?

 • Berätta om din nuvarande situation – vad studerar eller arbetar du?
 • Berätta om din bakgrund – vad har du studerat, vilka examina har du?
 • Berätta om din kompetens och erfarenhet – vad kan du och vad är du bra på? T.ex. projektkunskaper, ledningskunskaper, rapporteringskunskaper, språkkunskaper
 • Berätta om dina mål och vad du vill göra i framtiden: Vilka färdigheter vill du utnyttja eller utveckla i ditt arbete? Hur kan dina kunskaper vara till nytta för arbetsgivaren? Vilket slags arbete eller företag intresserar dig?

Träna och bättra på ditt hisstal

 • Öva på förhand på ditt hisstal och utveckla och anpassa innehållet med jämna mellanrum.
 • Att tala högt hjälper ofta att göra talet smidigare och gör det lättare att presentera saken i rätt situationer. Öva på hisstalet framför spegeln, med kompisar eller familjemedlemmar.
 • Be om feedback på ditt hisstal.
 • Håll öronen öppna också i situationer där du kan höra någon annans hisstal. Lyssna efter hur de har byggt upp sitt tal, hur de börjar eller slutar. Testa idéer för ditt tal.

Delarna i ett hisstal kan se ut till exempel så här:

”Hej!
Jag heter Birgitta Bättras. Jag jobbar som controller på Malkonen & Talkonen. Jag blev ekonom på Kånken för 6 år sedan.
I arbetsuppgifterna har jag samlat på mig kunskap om ekonomisystem. Projektteamet för rapporteringsutveckling sade att jag är analytisk och tänker affärsorienterat. Jag är duktig på att bolla med makron i Excel.
Mina studier har gett mig en bra bakgrund för finansiering, bokföring och nationalekonomi.
Jag har jobbat som controller i 3 år och i samma företag i över 4 år.
Härnäst skulle jag gärna arbeta i en roll med affärsfokus.
I framtiden skulle jag kunna arbeta i ett företag med kontakter till Spanien eller Latinamerika.
Jag talar spanska flytande. Under studietiden var jag utbytesstudent i Peru under ett år.”

 

Text: Eva Lindström och Mella Mattila
Bild: Getty Images

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Hur framskrider rekryt