Tuntuuko verkostoituminen vaikealta?

Verkostoituminen on sekä mahdollista että mahdollisuus – verkostoidumme koko ajan muita ihmisiä tavatessamme. Verkostot mahdollistavat sekä oman osaamisen jakamisen sekä avun pyytämisen muilta. Tärkeintä verkostoissa on vastavuoroisuus, älä verkostoidu vain itsekeskeisesti.

Verkostoihin liittyy paljon väärinkäsityksiä, ne eivät ole vain piinkovan business-miehen juttu eikä verkostoituminen ole vain rekrytointimessuilla käyntiä ja CV:n jakamista siellä. Jokaisella itse asiassa on jo verkosto, sillä ihminen on luonteeltaan sosiaalinen eläin. Sosiaalisen median kanavat auttavat tekemään verkostot näkyviksi, ja ne helpottavat ihmisten kontaktointia sekä yhteyden pitämistä, mutta ne eivät ole yhtä kuin verkostosi.

Olet verkostoitunut huomaamattasi jo tarhasta lähtien. Verkosto ei ole ainoastaan lähimpien kavereidesi muodostama porukka, vaan verkostoosi kuuluu myös tutun tuttuja. Voit miettiä, että jos näkisit kaverisi kaverin bussissa, menisitkö moikkaamaan häntä. Jos menisit, hän kuuluu verkostoosi. Sosiaalisen median kanavissa ole yhtä oikeaa vastausta, keitä kaikkia pitää tai kuuluu kutsua verkostoosi. Toiset haluavat pitää verkoston rajattuna ja toiset taas kutsuvat verkostoonsa henkilöitä, joita eivät ole koskaan nähneet. Mieti, mitä haluat verkostoltasi ja kasvata sitä sen mukaisesti.

Miten hyödynnän verkostojani?

Oleellisinta verkostoissa on, että ne toimivat vastavuoroisesti ja se, että niitä ylläpidetään. Vastavuoroisuuden periaate toimii, kun muistat jakaa omaa osaamistasi ja tietojasi muille. Vaihda kuulumisia, osallistu keskusteluihin ja auta muita, älä verkostoidu itsekeskeisesti. Uskalla myös pyytää verkostoltasi rohkeasti apua.

Tarvitsetko oikolukuapua lopputyötä varten, etsitkö uutta asuntoa tai oletko työnhaussa? Verkostossasi on varmasti potentiaalia, joka kannattaa käyttää hyödyksi. Mieti ystäviäsi ja tuttujasi, millaista osaamista tai työkokemusta heillä on? Voisitko kysyä heiltä suoraan apua, tai kertoa koko verkostollesi avuntarpeestasi. Apu voi tulla yllättävältä taholta, joten älä jämähdä vain lähimpien ystäviesi tarjoamaan apuun.

Verkostot työnhaun apuna

Jos haet töitä, kerro siitä tuttavillesi some-kanavissasi. Apua saattaa löytyä yllättäviltäkin tahoilta, vanhoilta ala-astekavereilta, harrastuskumppaneilta tai sukulaisilta, joita tapaa kerran vuodessa jouluna mummolassa. Älä kuitenkaan uhraa kaikkea vuorovaikutustasi oman tavoitteesi saavuttamiseksi, vaan ole kiinnostunut myös muista ja heidän tavoitteistaan. Jos olet jo päässyt työelämään tai saanut kesätöitä, muista verkostoituminen sen jälkeenkin. Pyydä työkavereitasi osaksi verkostoasi ja pidä heihin yhteyttä.

Muista olla luottamuksen arvoinen, jos sinulle kerrotaan työpaikalla luottamuksellisia asioita. Mikäli olet epävarma, mitä tietoa saa kertoa eteenpäin, varmista asia. Omien tuttavien lisäksi mielenkiintoista informaatiota voit saada myös muualta. Tämän kirjan sivulla XX kerrotaan informaatiohaastattelusta, jonka avulla voit saada tietoa juuri sinua kiinnostavista paikoista ja myös mahdollisuuden verkostoitua samalla.

Muista, että työelämästä puhuttaessa erilaiset ääripäiden tarinat nousevat helpommin pinnalle. Keskustele, kysy ja kuuntele kavereidesi ja tuttujesi kokemuksia eri työnantajista sekä tehtävistä, mutta muista, että kyseessä on kyseisen henkilön oma kokemus. Se ei vielä välttämättä kerro sitä, miten itse kokisit asian. Keskustelemalla ja ajattelemalla pääset eteenpäin urapohdinnoissasi, mutta ole myös rohkea ja kokeile erilaisia tehtäviä eri yrityksissä, jotta opit, mikä on sinun juttusi.

 

Teksti: Paavo Ihalainen
Kuva: Getty Images

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Mikä rekrytoinnissa k