TYÖELÄMÄ

Yksi kesä menee nopeasti ja kesän aikana kannattaa pitää mielessä jo seuraava työnhaku. Jätä itsestäsi hyvä kuva työnantajalle, niin saatat päästä takaisin tuttuun paikkaan, tai vähintään saat arvokkaan suosittelijan seuraavaa paikkaa varten. Tässä osiossa tarkastelemme asioita, joita voi pohtia työelämään päästyään oman uransa eteenpäin viemiseksi.

TYÖTTÖMYYSKASSA (KOKO-KASSA)

MIKÄ ON KOKO-KASSA?

KOKO-kassa turvaa taloutesi, mikäli jäät työttömäksi valmistuttuasi. Kassa maksaa jäsenilleen työttömyyden, lomautuksen tai työvoimapoliittisten toimenpiteiden ajalta ansiopäivärahaa ja vuorotteluvapaan ajalta vuorottelukorvausta. Voit liittyä KOKO-kassaan, kun olet työsuhteessa eli sinulla on voimassa oleva työsopimus. Liity jäseneksi vaikka heti ensimmäisten kesätöiden alkaessa ja varmista ansiosidonnainen työttömyysturvasi jo opiskeluaikana!

MIKSI LIITTYMINEN KANNATTAA?

Sinulla on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan valmistuttuasi, jos olet ollut 26 viikon työssäoloehdon täyttävässä työsuhteessa ja työttömyyskassan jäsenenä samanaikaisesti. Kassasta saamasi ansiosidonnaisen päivärahan ero peruspäivärahaan on merkittävä. https://www.kela.fi/peruspaivarahan-maara-ja-maksaminen

Päivärahan määrän voi laskea KOKO-kassan sivuilla: https://kokokassa.fi/paivarahalaskuri/

Kassan jäsenyys alkaa liittymispäivästä, kun maksat laskun eräpäivään mennessä ja jäsenmaksu on aina kalenterivuosikohtainen.

MIKÄ ON KASSAN TYÖSSÄOLOEHTO?

Työssäoloehto täyttyy, kun kassan jäsen on tehnyt työttömyyttä edeltävien 28 kuukauden aikana 26 viikkoa työtä, vähintään 18 tuntia viikossa. Opiskeluaika pidentää tarkasteluaikaa jopa seitsemällä vuodella. Tämä tarkoittaa, että jo muutama kesätyö ja työsuhteessa tehty diplomityö täyttävät työssäoloehdon. Työn voi siis kerätä pätkissä, sitä ei tarvitse tehdä yhteen putkeen.

Täyttääkö stipendillä tehty työ ehtoa?

Stipendillä tehty diplomityön/gradun aika ei kerrytä työssäoloehtoa, mikäli työtä tehdessäsi et ole virallisesti työsuhteessa.

Voit tarkistaa työssäoloehdon täyttymisen Kelan sivuilta löytyvällä laskurilla. (www.kela.fi). Huomaa, että työssäoloehtoon liittyy myös palkkaraja. Tarkista se KOKO-kassan sivuilta.

MITEN KOKO-KASSAAN LIITYTÄÄN?

Helpoiten voit liittyä kassaan TEKin nettisivujen kautta omista jäsentiedoistasi. KOKO-kassan omilta sivuilta (www.kokokassa.fi) löydät esimerkiksi päivärahalaskurin, jolla voit arvioida ansiosidonnaisen päivärahasi.

Voiko päivärahan vähentää verotuksessa?

Päiväraha on veronalaista tuloa, eikä sitä voi vähentää verotuksessa. Kassan jäsenmaksun sen sijaan voi vähentää verotuksessa.

TYÖELÄMÄN TIETOPALVELUT

OMA LUOTTAMUSMIES -PALVELU

Jokaisen uralla tulee vastaan erilaisia muutos-, kriisi-, tai kehitystilanteita, jotka sisältävät tarvetta selkeälle tiedolle toimintatavoista ja mahdollisuuksista. YTN:n Oma luottamusmies –verkkopalvelu tukee ylempiä toimihenkilöitä työelämän tilanteisiin liittyvissä kysymyksissä.

ARKKITEHTIOPISKELIJAN MATKA TYÖELÄMÄÄN

TEK ja SAFA ovat tehneet yhteistyössä julkaisun arkkitehtiopiskelijoiden työmarkkinoiden perusoppaaksi. TEK-SAFA Matkaopas työelämään -oppaan päivitetty versio on vuodelta 2020 ja löytyy TEKin julkaisujen sivulta.

VIIMEISIMMÄT BLOGIPOSTAUKSET

Opiskelija, teetkö tänä kesänä kesätöitä? Muista työttömyyskassan jäsenyys kesätöiden alkaessa

Työttömyyskassan jäsenyys on turva työelämässä. Kassan jäseneksi voi liittyä jo opiskeluaikana. Opiskelijan kannattaa liittyä kassaan ollessaan palkallisessa työsuhteessa. Kesätöiden alku onkin hyvä hetki tarkistaa oman kassajäsenyyden tilanne ja liittyä, jos ei ole vielä jäsen. Kun kuulut kassaan, kerrytät töitä tehdessäsi[...]

25.05.2021 #Työelämä

Miten käy kesätöiden?

  Kun ottaa huomioon, että tekniikan alan työpaikat eivät luultavasti ole kaikista suurimmassa vaarassa, eivät alan työllistymisnäkymät näyttäydy enää niin synkiltä. Huippuvuosissa tuskin vielä ensi kesänä ollaan, mutta suunta on luultavasti parempaan päin. Viime kesänä moni koki pettymyksen, kun kesätyöt[...]

16.03.2021 #Työnhaku

Kesätyöhaun valttikortit ovat aktiivisuus ja yksilöllisyys

  Kesätyöhaun vilkkain sesonki on käynnissä ja monen opiskelijan tavoite kesälle on päästä keräämään arvokasta työkokemusta. Optimoi mahdollisuuksiasi napata kesätyö: ole aktiivinen ja erotu massasta räätälöidyillä työnhakudokumenteilla. Kartoita mahdollisuuksia monipuolisesti Kesätyönhakijalla on käytettävissään paljon erilaisia sivustoja ja kanavia. Oman yliopiston[...]

04.02.2021 #Työnhaku

Löydät nyt yliopistojen työ- ja harjoittelupaikat JobTeaserista ja Valojobsista

  Vanhan Aarresaari-työnvälitysportaalin poistuttua käytöstä marraskuussa 2020 siirtyivät yliopistot kahden eri järjestelmän käyttäjiksi. JobTeaser-palvelun ovat ottaneet käyttöönsä Helsingin, Tampereen, Turun, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot, Hanken, Åbo Akademi sekä Aalto- ja LUT-yliopistot. ValoJobsia käyttävät puolestaan Vaasan, Oulun ja Lapin yliopistot. Jos haet esimerkiksi kesätöitä, on[...]

25.01.2021 #Työnhaku

SUOSITUIMMAT VIDEOMME

''