TYÖHAASTATTELU EDESSÄ

Läpäisit ensimmäisen vaiheen ja työnantaja haluaa tavata sinut. Työhaastattelun tavoitteena on, että sinä pääset kertomaan enemmän itsestäsi ja osaamisestasi sekä tutustumaan tarkemmin haettavaan tehtävään ja yritykseen. Samalla työnantaja pääsee tutustumaan sinuun paremmin. Tärkeintä on, että olet oma itsesi.

Valmistautuminen

VALMISTAUDU HYVIN!

Valmistautumisen merkitys haastattelussa onnistumisessa on valtavan suuri. Valmistautuminen antaa sinulle varmemman olon työhaastattelutilanteessa. Se on myös loistava tapa osoittaa oma motivoituneisuutesi työtehtävää ja organisaatiota kohtaan.

• Varmista, että tutustut työnantajaan ja sen toimialaan.
• Mitä työnantaja tekee? Kuinka asiat tehdään? Missä työnantaja toimii? Keitä siellä työskentelee? Miten organisaatiolla menee taloudellisesti?
• Lue alaan liittyviä uutisia ja ajankohtaisia asioita.
• Tutustu työnantajan sosiaaliseen mediaan
• Tutustu työnantajan LinkedIn-profiiliin
• Googlaa työnantajan nimeä ja katso mitä löydät.
• Tutki, ketkä ovat työnantajan avainhenkilöt.
• Soita tutuillesi, jotka tuntevat alaa tai organisaation toimintaa.

MIETI, MITÄ SINULTA TULLAAN MAHDOLLISESTI KYSYMÄÄN

Pohdi napakat ja konkreettiset vastaukset jokaiseen kysymykseen.

Valmistele omat kysymyksesi haastattelijoille. Varminta on kirjoittaa ne muistiin, etteivät kysymykset unohdu jännittävässä tilanteessa.

Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin myös niillä vierailla kielillä, joita olet kertonut osaavasi CV:ssäsi.

• Vastausten harjoittelu kannattaa tehdä mieluiten ääneen, jolloin saat tarkemman käsityksen omasta valmiustilastasi. Oivallinen työkalu harjoiteluun on TEKin Haastis-appi.

MITÄ MUKAAN HAASTATTELUUN?

• Kynä ja paperia muistiinpanoja varten.
• Opiskelu- ja työtodistuksesi ja CV – näitä ei aina kysytä, mutta ne on hyvä olla mukava kaiken varalta.
• Suosittelijoiden nimet ja yhteystiedot. Varmista, että sinulla on lupa suosittelijaltasi. Jos sinulle kerrotaan, että suosittelijalle soitetaan, voit laittaa hänelle sen tiedoksi.
• Ota mukaan mahdolliset oleelliset työnäytteet.

Vakuuta pukeutumisellasi

Ota selvää työpaikan pukeutumiskulttuurista ja huomioi se omassa pukeutumisessasi.
Esimerkiksi nettisivujen kuvamateriaalista voi saada vinkkiä työpaikan tyylistä.

VINKKI!

Älä pelkää jännittämistä! Se, että olet saanut kutsun haastatteluun, kertoo, että sinulle on yritystä kiinnostavaa osaamista.

Ole oma itsesi, usko kykyihisi ja mene haastattelutilanteeseen positiivisella asenteella.

Haastattelun aikana

ENSIVAKUTELMALLA ON VÄLIÄ!

Ole ajoissa, mieti positiivisia asioita ja hymyile, kun kohtaat haastattelijat.

Haastattelu on keskustelu, ei kuulustelu. Kyseessä on myös sinulle tilaisuus saada lisätietoja haettavana olevasta tehtävästä, tiimistä, työkulttuurista tai muusta sinua kiinnostavasta. Käytä mahdollisuus hyväksesi. Se, miten toimit työnhakijana, antaa työnantajalle kuvan sinusta myös työntekijänä.

Haastattelussa on tyypillisimmillään mukana joku tai jotkut näistä henkilöistä:

• tuleva esimiehesi
• yrityksen toimitusjohtaja
• henkilö, jolle haetaan seuraajaa / sijaista
• tuleva työparisi / tiimiläisesi / läheinen työtoverisi
• henkilöstöhallinnon edustaja
• rekrytoinnissa avustava konsultti
• kunnallisissa tehtävissä esim. valtuutettu tai lautakunnan edustajia

MITEN VASTAAN?

Kuuntele kysymys ja tarvittaessa varmista, että olet ymmärtänyt oikein. Vastaa sitten omin sanoin enemmän kuin yhdellä sanalla. Vältä kuitenkin liian pitkiä vastauksia.

Kerro itsestäsi ja osaamisestasi esimerkkien kautta aina kun mahdollista. Pohdi konkreettisia, realistisia ja innostavia esimerkkejä, joiden avulla voit korostaa taitojasi. Missä olet oppinut vaikkapa järjestelmällisyyttä tai organisointitaitoja.

Osoita aidosti mielenkiintosi. Jos sinulla on tehtävän kannalta olennaista osaamista, joka ei tule haastattelukysymysten kautta esiin, voit tuoda sen esiin itse. Omasta osaamisesta esimerkkien avulla kertomisessa hyvä malli on:

Neljän T:n menetelmä:

T – Tilanne, kerro tausta, set the scene
T – Tehtävä tai tavoite, Mikä oli tehtäväsi ja tavoite? Milloin, missä, kuka?
T– Toiminta, Mitä oikeasti teit? Käytetyt taidot ja mitä osaamista hyödynsit.
T – Tulos, Mitä tapahtui? Mikä oli työn lopputulos?

Lopuksi

Kiitä haastattelusta ja kättele kaikki haastateltavat. Jos tässä vaiheessa ei ole vielä mainittu jatkosta, voit kysyä miten ja millä aikataululla prosessi etenee.

HAASTATTELUN JÄLKIHOITO

Haastattelu kannattaa mieltää oppimistilanteena. Pohdi kotimatkalla missä onnistuit ja missä sinun olisi hyvä vielä kehittyä. Kirjoita muistiinpanoja, mitä kysymyksiä esitettiin, mitä vastasit jne. Tämä voi toimia hyvänä tukena tulevia haastatteluita varten.

Jos et kuule haastattelijasta, voit parin viikon jälkeen olla kohteliaasti yhteydessä ja kysyä missä haussa mennään. Sähköpostilla on todennäköisesti parempi ottaa yhteyttä kuin puhelimella.

JOS SAAT TYÖTARJOUKSEN

Ota selvää alan palkkatasosta ja työehdoista – TEKin jäsenet voivat hyödyntää oman järjestönsä laki- ja palkkaneuvontaa.

Jos et tule valituksi

Ole ”hyvä häviäjä” ja suuntaa ajatuksesi seuraavaan hakuun. On joskus mahdollista, että haastattelussa kakkoseksi tai kolmoseksi jäänyt saankin työpaikan. Joskus voi tulla tarjous jostain toisesta tehtävästä, johon sinun koetaan sopivan paremmin.

Videohaastattelu

Videohaastattelulla tarkoitetaan ennakkoon nauhoitettuja videohaastattelukysymyksiä, joihin työnhakijoilta toivotaan vastauksia. Videohaastattelut ovat yleistyneet paljon viime aikoina. Työnantajat käyttävät videohaastattelua, koska sen avulla voi haastatella hakijoita ajasta ja paikasta riippumatta. Mahdollisuuden vastata haastattelukysymyksiin voi myös tarjota useammalle kuin kasvotusten haastattelussa. Videohaastattelun avulla voi saada käsityksen hakijan persoonasta.

TEKNIIKKA: mitä tarvitsen, kun vastaan videohaastatteluun?

Valaistus. Tarkista onhan valoa riittävästi ja ovathan kasvosi valaistut? Kirkas luonnon valo suoraan edestäpäin on suositeltavin.

Laitteet. Useammat videohaastattelutyökalut toimivat tietokoneella, tabletilla sekä puhelimella. Varmista kuitenkin, että sinulla on tasainen alusta, ettei kuva ole epävakaa. Äänitystä kannattaa testata muutamallakin laitteella: onko vaikkapa tabletin kamera paremman laatuinen kuin läppärin?

Kuvakulma. Sijoita kamera suunnilleen silmien tasalle käsivarrenmitan päähän, vaikka kirjapinon päälle. Älä kuvaa alaviistosta suoraan kohti sieraimia ja väkisin syntyvää kaksoisleukaa.

Rauhallinen ympäristö ja neutraali tausta. Varmista, että ympäristö on rauhallinen eikä meteliä ole liikaa. Varmista myös, ettei tausta ole liian sotkuinen.

VIESTIN SISÄLTÖ: miten vastaan?

Suunnittele vastaukset ennalta, mutta älä lue paperista.

Harjoittele vastauksia kysymyksiin muutaman kerran. Yleensä nauhoitetunkin vastauksen voi esikatsella, joten kuuntele omat vastauksesi ennen niiden lähetystä.
Varaa tarpeeksi aikaa kysymysten vastaamiseen (RecRightin mukaan vastausten nauhoittamiseen käytetään 20-60 minuuttia).

Ole ytimekäs ja anna täsmävastaus. Vastausaika on useimmiten noin minuutti. Vaikka vastausaika on lyhyt, muista kuitenkin puhua rauhallisesti. Vastaa kysyttävään kysymykseen.

Videon etu on, että voit valmistautua rauhassa kiperiinkin kysymyksiin. Kirjaa paperille, mitä vastata, ja tiivistä sanottavasti todella lyhyeen muotoon.

ESIINTYMINEN: mitä minun tulee ottaa huomioon?

Ole luonnollinen ja oma itsesi.

Vaikkei videohaastattelua tekemään tarvitse poistua oman kodin seinien sisältä, pukeudu silti samoin kuin pukeutuisit työhaastatteluun.

Viimeisen vastauksesi lopuksi kiitä saamastasi tilaisuudesta esittäytyä.

Vinkki!

Laita Post-it lappu -kameran linssin viereen, missä ranskalaisin viivoin näppärästi kirjoitat itselläsi muutamat vinkit vastauksiin.

Kerro ensin vastauksesi kysymykseen monipuolisemmin ja lopuksi, viimeisessä lauseessa, summaa yhteen tärkeämmät asiat. Näin rekrytoija pystyy helposti hahmottamaan tärkeimmät asiat vastauksestasi.

POHDI JA SUUNNITTELE ETUKÄTEEN, HARJOITTELE JA KITEYTÄ VASTAUKSIASI SEKÄ VARAA TARPEEKSI AIKAA VASTAAMISEEN!

Puhelin- ja Skype-haastattelu

MIKSI PUHELIN- JA SKYPE-HAASTATTELUJA TEHDÄÄN?

Usein haastattelujen ensimmäinen vaihe. Skype-/puhelinhaastattelussa on sama tarkoitus kuin tavallisessakin haastattelussa. Aikataulujen tai etäisyyden takia voi kuitenkin olla joskus helpompi järjestää aika puhelinhaastattelulle. Eroavaisuutena on oikeastaan vain väline. Puhelimen välityksellä kuva jää pois. Skypessä on mahdollista käyttää myös kuvaa.

KEHONKIELEN TÄRKEYS

Kuvan näkyessä varmista, että istut selkä suorassa ja käyttäydyt kuin normaalissakin haastattelussa. Puhelimitse kannattaa etukäteen hymyillä ja varmistaa hyväntuulisuus, se kuuluu läpi äänestä. Muista myös pukeutua, kuten normaalistikin työhaastatteluun, vaatteet näkyvät videollakin.

KUVA, ÄÄNI, VALOT JA TEKNIIKKA

Katso etukäteen tietokoneen kameralta miltä kuva näyttää, onko tausta selkeä ja millaiset valot sinuun osuu. Varmista, ettei kasvoihisi osu varjoja tai häikäiseviä valoja ja tausta olisi tarpeeksi selkeä. Varmista, että puhut tarpeeksi kovaa ja selkeästi, jotta haastattelija ei joudu pinnistelemään kuullakseen vastauksesi.

Haastis-sovellus

TYÖHAASTATTELUA VARTEN VOI JA KANNATTAA HARJOITELLA

Haastis – mobiilisovelluksen avulla voit harjoitella hyviä työhaastatteluvastauksia joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta.
Harjoittele kiteyttämään hyviä vastauksia oikeaa työhaastattelutilannetta varten.

Haastis on TEKin kehittämä mobiilisovellus, jonka avulla pääset harjoittelemaan työhaastattelutilannetta ja saat mahdollisuuden kiteyttää vastauksistasi aiempaa parempia. Sovellus sisältää videoita haastattelukysymyksistä aihealueittain sekä paljon vinkkejä työhaastatteluun liittyvistä aiheista. Voit harjoitella vastaamaan kysymyksiin kuvaamalla itseäsi ja tallentamalla omia vastauksiasi. Sovellus sisältää myös erittäin hyödyllisiä linkkejä TEKin muihin haastattelua käsitteleviin sisältöihin.

Miksi TEKin työhaastatteluappi Haastis kannattaa ladata?
• Saat kokemusta videolle puhumisesta ja näet miltä näytät videolla.
• Haastiksen avulla saat paremman ymmärryksen omasta kehonkielestäsi. Tutki asentoasi, äänensävyäsi ja eleitäsi. Kuulostitko itsevarmalta vai epäröivältä? Vastasitko kysyttyyn kysymykseen?
• Opit vastaamaan lyhyesti ja selkeästi. Harjoittelemalla opit kiteyttämään vastauksiasi kiperiinkin kysymyksiin oikeaa haastattelutilannetta varten. Haastiksessa voit nauhoittaa ja tallentaa omia vastauksia niin monta kertaa kuin itse haluat. Katsomalla omia vastauksiasi voit pohtia mikä meni hyvin ja miten vastausta voisi vielä parantaa.
• Haastiksen avulla voit tutustua erilaisiin työhaastattelukysymyksiin aihealueittain –Tutustuessasi kysymyksiin etukäteen kohtaat oikeassa haastattelutilanteessa vähemmän yllätyksiä.
• Also in English! Harjoittele vastaamaan luontevasti myös englanniksi. Haastiksessa on haastattelukysymyksiä suomeksi ja englanniksi.
• Olet paremmin valmistautunut ja saat parhaat vinkit työhaastatteluun!
• Haastiksen avulla harjoittelet työhaastatteluun ajasta ja paikasta riippumatta sekä voit voittaa kamerapelkosi.
• Haastis on maksuton! Voit ladata sovelluksen Google Play ja App Store-sovelluskaupoista.

Haastis-mobiilisovellus

SUOSITUIMMAT VIDEOMME

VIIMEISIMMÄT BLOGIPOSTAUKSET

Psykologilta tai psykoterapeutilta haetaan apua, kun työ pännii, tehtäväkuorma uuvuttaa tai työyhteisössä ajaudutaan konflikteihin. Kun yli kuusikymppiset duunarimiehet
DI Petri Nohynek aloitti jatkuvaa matkustamista vaativan työnsä kymmenen vuotta sitten. Hän neuvoo öljyjättejä ja voimalaitoksia suurten koneiden
Empatia on kaikkea muuta kuin pehmeää hömpötystä. Päinvastoin: se on yksi työelämän keskeisistä taidoista, jota tarvitaan jokaisessa projektissa
Tiina Keipi kehitti vähäpäästöistä vedyn tuotanto
teknologiaa. Se voi olla ensiaskel tähän asti ikuisena tulevaisuuden lupauksena pysyneeseen vetytalouteen. Vetyä