MITÄ KAIKKEA VOISINKAAN TEHDÄ TYÖELÄMÄSSÄ?

Ura muodostuu itselle tärkeiden ja kiinnostavien asioiden tekemisestä.
Niihin on helpompaa tarttua, kun tietää mikä kiinnostaa ja missä on hyvä.
Luonnostele omaa ammatillista suuntaa ja kehittele ura-ajatuksia kokeillen ja kysellen – tätä kutsutaan urasuunnitteluksi.

Uran suunnittelemisesta usein kysyttyä

Pitääkö minulla olla joku ura?

Meillä kaikilla on ura. Ura tarkoittaa erilaisten työtehtävien ja työelämäkokemusten ketjua, joka on jokaisella erilainen ja yksilöllinen.

Joku etenee kuin juna suoraviivaisesti samalla alalla kohti yhä haastavampia töitä, toinen etenee rauhallisemmin tai kasvattaa osaamistaan laaja-alaisemmaksi, siirtyen asiantuntijatehtävästä toiseen, ehkä eri aloillekin. Kolmannella on samaan aikaan useita työnantajia, joille tekee keskenään hyvinkin erilaisia juttuja. Kaikki tavat ovat OK.

Eikö urasuunnittelu kuulu opintonsa päättäneille?

Uraa voi ja kannattaakin suunnitella jo opintojen aikana – selvitellä itseään kiinnostavia aloja ja työtehtäviä, jotta pystyy suuntaamaan niihin päin.

Pohdintojen ja suunnittelun pohjaksi olisi hyvä saada omaan opintoalaan liittyvää työkokemusta jo opiskeluaikana. Töiden olisi myös hyvä olla erilaisia, koska esimerkiksi toinen ja kolmas kesä täsmälleen samassa työpaikassa ei tuo sinulle kovin paljon uutta ajateltavaa.

Mikä on urasuunnittelussa tärkeää?

Urasuunnittelu on kuin moottori. Se ei toimi ilman polttoainetta. Urasuunnittelun polttoaineena on tieto, kiinnostukset, arvot, kokemukset ja osaaminen.

Moottori tarvitsee toimiakseen jatkuvasti uutta polttoainetta – osaamisen kasvua, uusia kiinnostuksen kohteita ja erilaisia työelämän kokemuksia.

Entä jos teen vääriä valintoja?

Työhön liittyviä päätöksiä tehdään aina hieman vajavaisilla tiedoilla, jotka sisältävät paljon olettamuksia, odotuksia ja tulkintaa. Et voi varmasti tietää millaiset seuraukset päätökselläsi tulevaisuudessa on, mutta olet kuitenkin tehnyt valinnan oman parhaan näkemyksesi mukaan.

Jos valintasi esimerkiksi kesätyöpaikasta ei jälkikäteen ajateltuna osunut aivan nappiin, sitä ei tarvitse harmitella – kesän aikana itsetuntemuksesi on kasvanut huikeasti.

Emme voi myöskään tietää tarkkaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tulevaisuuteen voi varautua huolehtimalla, että omat taitosi ovat kunnossa ja olet ajan tasalla oman alan uusista tuulista.

Entä jos muutan mieltäni?

Kyllä mieltään saa muuttaa! Kun olet pohtinut ja suunnitellut uraasi ja ammatillisia tekemisiäsi, löydät varmasti siemeniä kaikenlaiseen uuteen ja kiinnostavaan. Pohdintasi antaa hyvät perusteet uusille valinnoille.

Sinun ei tarvitse mukautua toteuttamaan jotakin tiettyä kaavaa tai uraa, vaan voit tehdä urastasi ihan omannäköisen.

Mitä urasuunnittelu on ja miksi sitä kannattaa tehdä?

Maailma on täynnä hienoja asioita!

Monet tilanteet kokeilla jotakin uutta, oppia jotakin tai tuottaa jollekulle hyötyä ja iloa menevät kuitenkin helposti ohitse opinnoissa, töissä tai harrastuksissa.

Spottaa mahdollisuudet

Kun on tehnyt hieman urasuunnittelua, eli pysähtynyt miettimään omaa ammatillista itseään, tunnistaa näitä mahdollisuuksia paremmin ja osaa tarttua niihin oikealla hetkellä. Ei harmita jälkeenpäin, että miksen silloin hoksannut.

Väännä rautalangasta

Urasuunnittelun tavoite on muodostaa rautalankamalleja siitä, millaisia ammatillisia tulevaisuuksia sinulla voisi olla.

Tärkeintä ovat sinun omat ajatuksesi, eivät läheistesi tai opiskelukaverisi valinnat, tai median hypetys.

Rautalankamallit muuttuvat

Urasi rautalankamallit kehittyvät, muotoutuvat ja rikastuvat omien työelämän kokemustesi ja ammatillisen kasvusi myötä.

Tarkoitus ei ole lyödä lukkoon koko seuraavaa 50 vuotta työelämässä, vaan saada sille hieman suuntaa.

Miten uraa voi suunnitella käytännössä?

Urasuunnittelussa pannaan merkille sisäisiä asioita…

Huomaa ja tutkaile esimerkiksi, mitkä asiat ovat sinusta kaikkein kiinnostavimpia. Minkä asian parissa unohdat ajan kulunkin? Ovatko kiinnostuksen kohteesi muuttuneet ajan myötä?

Voit miettiä myös, mikä saa sinut innostumaan, mistä saat virtaa jaksaa elämässä ja töissäsi eteenpäin.

Entä mitä tärkeää olet oppinut työelämän eri tilanteissa, tehtävissä ja työpaikoissa? Muutakin kuin välittömästi työn ytimeen liittyvää. Entä harrastuksissa?

Missä olet onnistunut hyvin? Mitä taitoja ja osaamista olet käyttänyt juuri silloin kun olet onnistunut?

Entä millaiset sinun työelämän arvosi ovat?

… ja tehdään ammatillisia tutkimusmatkoja…

Kaikkea ei voi tietää sisään katsomalla, sen takia urasuunnittelussa on hyvä katsoa myös ulos ja ympärilleen.

Opiskeluaika on juuri sellainen vaihe, jolloin erilaiset kokeilut ja ammatillinen uteliaisuus saa ihan luvan kanssa olla huipussaan.

Ole siis oman urasi löytöretkeilijä – tee ammatillisia tutkimusmatkoja sinne, missä et ole käynyt! Kokeile, kysele, tee havaintoja, ole aktiivinen eri tavoin.

Kokeilemalla rohkeasti eri työtehtäviä, rooleja, tekemisen tapoja, ympäristöjä, tiimejä, löydät ne, jotka sopivat itsellesi.

Samalla löydät varmasti yllättäviäkin uusia kiinnostuksen kohteita ja aiemmin sinulle tuntemattomia alueita, joissa voisit käyttää osaamistasi.

… ja kerätään tietoa työelämästä…

Kukaan ei ehdi kokeilemaan kaikkea omakohtaisesti itse. Seuraavaksi paras tapa hankkia tietoa on selvittää muiden kokemuksia.

Kun tapaat kiinnostavan henkilön kesätöissäsi, rekrytointimessuilla, tuttavapiirissäsi tai missä vain, älä ujostele kysellä häneltä hänen työstään ja osaamisestaan. Olemalla aktiivinen kyselijä laajennat tietämystäsi työpaikoista ja tehtävistä. Samalla toimintasi kertoo, että olet aidosti kiinnostunut ympärilläsi olevista asioista ja voit antaa hyvän vaikutelman itsestäsi aktiivisena tyyppinä.

Voit myös tehdä tiedonkeruusta systemaattisempaa miettimällä, keitä erityisesti haluat tavata ja mitä tietoa tarvitset, ja kirjata löydöksiäsi ylös tarkempaa pohdintaa varten.

… ja yhdistetään nämä kaikki

Urasuunnittelu on tämän kaiken – omien kokemusten, itse löydetyn ja muilta kuullun tiedon, osaamisen, kiinnostuksen kohteiden, fiilisten ja tärkeinä pitämiesi arvojen – yhdistämistä.

Niiden perusteella pääset tekemään eteen tulevissa tilanteissa sellaisia valintoja ja päätöksiä, jotka koet mielekkäiksi. Ne palvelevat sitä tapaa elää ja tehdä työtä, joka on sinulle hyvä.

SUOSITUIMMAT VIDEOMME

VIIMEISIMMÄT BLOGIPOSTAUKSET

Vastavalmistunut diplomi-insinööri Tuomas Yli-Marttila sai kaksi vuotta sitten vastuulleen metsäkonevalmistaja Ponssen historian suurimman logistiikkauudistuksen. Kaksi vuotta sitten Tuomas
Hakiessasi kesätöitä tai ympäri vuoden jatkuvaa työtä, saattaa vastaasi tulla työpaikkailmoitus, jossa mainitaan, että tarvitset työtehtävissäsi jotakin korttia.
Flera arbetsplatser kräver nuförtiden ett Arbetssäkerhetskort. Arbetssäkerhetskortsutbildningen ger grundläggande information om arbetsmiljöns faror och arbetarskydd på gemensamma arbetsplatser.
Monilla työpaikoilla vaaditaan nykyään Työturvallisuuskorttia. Työturvallisuuskorttikoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Turvallisuus yhteisellä työpaikalla edellyttää