MITÄ KAIKKEA VOISINKAAN TEHDÄ TYÖELÄMÄSSÄ?

Ura muodostuu itselle tärkeiden ja kiinnostavien asioiden tekemisestä.
Niihin on helpompaa tarttua, kun tietää mikä kiinnostaa ja missä on hyvä.
Luonnostele omaa ammatillista suuntaa ja kehittele ura-ajatuksia kokeillen ja kysellen – tätä kutsutaan urasuunnitteluksi.

Uran suunnittelemisesta usein kysyttyä

Pitääkö minulla olla joku ura?

Meillä kaikilla on ura. Ura tarkoittaa erilaisten työtehtävien ja työelämäkokemusten ketjua, joka on jokaisella erilainen ja yksilöllinen.

Joku etenee kuin juna, suoraviivaisesti samalla alalla kohti yhä haastavampia töitä. Toinen etenee rauhallisemmin tai kasvattaa osaamistaan laaja-alaisemmaksi, siirtyen asiantuntijatehtävästä toiseen, ehkä eri aloillekin. Kolmannella on useita samanaikaisia työnantajia, joille tekee keskenään hyvinkin erilaisia juttuja. Kaikki tavat ovat OK.

Eikö urasuunnittelu kuulu opintonsa päättäneille?

Uraa voi ja kannattaakin suunnitella jo opintojen aikana – on tärkeää selvitellä itseään kiinnostavia aloja ja työtehtäviä, jotta pystyy suuntaamaan niitä kohti.

Pohdintojen ja suunnittelun pohjaksi olisi hyvä saada omaan opintoalaan liittyvää työkokemusta jo opiskeluaikana. Töiden olisi myös hyvä olla erilaisia, koska esimerkiksi toinen ja kolmas kesä täsmälleen samassa työpaikassa eivät tuo sinulle kovin paljon uutta ajateltavaa.

Mikä on urasuunnittelussa tärkeää?

Urasuunnittelu on kuin moottori. Se ei toimi ilman polttoainetta. Urasuunnittelun polttoaineita ovat tieto, kiinnostukset, arvot, kokemukset ja osaaminen.

Moottori tarvitsee toimiakseen jatkuvasti uutta polttoainetta – osaamisen kasvua, uusia kiinnostuksen kohteita ja erilaisia työelämän kokemuksia.

Entä jos teen vääriä valintoja?

Työhön liittyviä päätöksiä tehdään aina hieman vajavaisilla tiedoilla, jotka sisältävät paljon olettamuksia, odotuksia ja tulkintaa. Et voi varmuudella tietää, millaisia seurauksia päätöksilläsi tulevaisuudessa on, mutta olet kuitenkin tehnyt valinnan oman parhaan näkemyksesi mukaan.

Jos valintasi esimerkiksi kesätyöpaikasta ei jälkikäteen ajateltuna osunut aivan nappiin, sitä ei tarvitse harmitella – kesän aikana itsetuntemuksesi on kasvanut huikeasti.

Emme voi myöskään tietää tarkkaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tulevaisuuteen voi varautua pitämällä huolen siitä, että omat taitosi ovat kunnossa ja olet ajan tasalla oman alasi uusista tuulista.

Entä jos muutan mieltäni?

Mieltään saa muuttaa! Kun olet pohtinut ja suunnitellut uraasi ja ammatillisia tekemisiäsi, löydät varmasti siemeniä kaikenlaiseen uuteen ja kiinnostavaan. Pohdintasi antaa hyvät perusteet uusille valinnoille.

Sinun ei tarvitse mukautua toteuttamaan jotakin tiettyä kaavaa tai uraa, vaan voit tehdä urastasi ihan itsesi näköisen.

Mitä urasuunnittelu on ja miksi sitä kannattaa tehdä?

Maailma on täynnä hienoja asioita!

Omaa uraa miettiessä on hyvä muistaa, että myös sattumalla voi olla sormensa pelissä. Opinnot, työ ja harrastukset suorastaan vilisevät mahdollisuuksia. Tilaisuudet uuden kokeilemiselle, asioiden oppimiselle tai hyödyn ja ilon tuottamiselle saattavat kuitenkin jäädä huomaamatta kiireen keskellä.

Spottaa mahdollisuudet

Kun on tehnyt hieman urasuunnittelua, eli pysähtynyt miettimään omaa ammatillista itseään, tunnistaa mahdollisuuksia paremmin. Suunnittelun jälkeen niihin on myös helpompaa tarttua oikean hetken sattuessa kohdalle. Näin et myöhemmin joudu harmittelemaan ohitse lipuneita mahdollisuuksia.

Väännä rautalangasta

Urasuunnittelun tavoite on muodostaa rautalankamalleja siitä, millaisia ammatillisia tulevaisuuksia sinulla voisi olla.

Pääosassa ovat sinun omat ajatuksesi – eivät läheistesi tai opiskelukaverisi valinnat tai median hypetys.

Rautalankamallit muuttuvat

Urasi rautalankamallit kehittyvät, muotoutuvat ja rikastuvat omien työelämän kokemustesi ja ammatillisen kasvusi myötä.

Tarkoitus ei ole lyödä lukkoon koko seuraavaa 50 vuotta työelämässä, vaan saada sille hieman suuntaa.

Miten uraa voi suunnitella käytännössä?

Urasuunnittelussa pannaan merkille sisäisiä asioita…

Huomaa ja tutkaile esimerkiksi, mitkä asiat ovat sinusta kaikkein kiinnostavimpia. Minkä asian parissa unohdat ajan kulun? Ovatko kiinnostuksen kohteesi muuttuneet ajan myötä?

Voit myös miettiä, mikä saa sinut innostumaan, mistä saat virtaa jaksaa elämässä ja töissäsi eteenpäin.

Entä mitä tärkeää olet oppinut työelämän eri tilanteissa, tehtävissä ja työpaikoissa? Muutakin kuin välittömästi työn ytimeen liittyvää. Entä harrastuksissa?

Missä olet onnistunut hyvin? Mitä taitoja ja osaamista olet käyttänyt juuri silloin, kun olet onnistunut?

Entä millaiset sinun työelämän arvosi ovat?

… ja tehdään ammatillisia tutkimusmatkoja…

Kaikkea ei voi tietää sisäänpäin katsomalla. Sen takia urasuunnittelussa on hyvä katsoa myös ulos ja ympärilleen.

Opiskeluaika on juuri se vaihe, jolloin erilaiset kokeilut ja ammatillinen uteliaisuus saavat luvan kanssa olla huipussaan.

Ole siis oman urasi löytöretkeilijä – tee ammatillisia tutkimusmatkoja sinne, missä et ole käynyt! Kokeile, kysele, tee havaintoja ja ole aktiivinen eri tavoin.

Kokeilemalla rohkeasti eri työtehtäviä, rooleja, tekemisen tapoja, ympäristöjä ja tiimejä, löydät ne, jotka sopivat itsellesi.

Samalla löydät varmasti yllättäviäkin kiinnostuksen kohteita ja aiemmin sinulle tuntemattomia alueita, joissa voit hyödyntää osaamistasi.

… ja kerätään tietoa työelämästä…

Kukaan ei ehdi kokeilemaan kaikkea omakohtaisesti itse. Siksi seuraavaksi paras tapa hankkia tietoa onkin muiden kokemuksien kyseleminen.

Kun tapaat kiinnostavan henkilön kesätöissäsi, rekrytointimessuilla, tuttavapiirissäsi tai missä vain, älä ujostele kysellä häneltä hänen työstään ja osaamisestaan. Olemalla aktiivinen kyselijä laajennat tietämystäsi työpaikoista ja tehtävistä. Samalla myös kerrot, että olet aidosti kiinnostunut ympärilläsi olevista asioista ja voit antaa hyvän vaikutelman itsestäsi aktiivisena tyyppinä.

Voit myös tehdä tiedonkeruusta systemaattisempaa miettimällä, keitä erityisesti haluat tavata ja mitä tietoa tarvitset. Voit myös kirjata löydöksiäsi ylös tarkempaa pohdintaa varten.

… ja yhdistetään nämä kaikki

Urasuunnittelu on tämän kaiken – omien kokemusten, itse löydetyn ja muilta kuullun tiedon, osaamisen, kiinnostuksen kohteiden, fiilisten ja tärkeinä pitämiesi arvojen – yhdistämistä.

Niiden johdattamina pääset tekemään eteen tulevissa tilanteissa sellaisia valintoja ja päätöksiä, jotka koet mielekkäiksi. Ne palvelevat sitä tapaa elää ja tehdä työtä, joka on sinulle hyvä.

SUOSITUIMMAT VIDEOMME

VIIMEISIMMÄT BLOGIPOSTAUKSET

Psykologilta tai psykoterapeutilta haetaan apua, kun työ pännii, tehtäväkuorma uuvuttaa tai työyhteisössä ajaudutaan konflikteihin. Kun yli kuusikymppiset duunarimiehet
DI Petri Nohynek aloitti jatkuvaa matkustamista vaativan työnsä kymmenen vuotta sitten. Hän neuvoo öljyjättejä ja voimalaitoksia suurten koneiden
Empatia on kaikkea muuta kuin pehmeää hömpötystä. Päinvastoin: se on yksi työelämän keskeisistä taidoista, jota tarvitaan jokaisessa projektissa
Tiina Keipi kehitti vähäpäästöistä vedyn tuotanto
teknologiaa. Se voi olla ensiaskel tähän asti ikuisena tulevaisuuden lupauksena pysyneeseen vetytalouteen. Vetyä