Verkostoituminen on kaikille tarpeellinen taito

28.11.2018#Työelämä, Työnhaku

Vain pieni osa suomalaisista löytää työnsä avointa työpaikkaa hakemalla. Mistä työpaikat sitten löydetään? Erinomainen tapa löytää töitä on omien verkostojen hyödyntäminen. Verkostoituminen laajentaa mahdollisuuksiasi.

Tapaa ihmisiä, kerää kontakteja, ole määrätietoinen verkostojen luomisessa ja toimi aktiivisena osana verkostoasi. Näitä ohjeita opiskelijoita kehotetaan seuraamaan, mutta tällaiset vinkit saattavat aiheuttaa hämmennystä verkostoista ja niiden toiminnasta. Verkostoituminen ei kuitenkaan ole mitään salatiedettä, vaan useimmilla se koostuu jo aiemminkin tehdyistä asioista, joita ei vain tiedosteta verkostoitumisena.

Verkostot ovat hurjan hyödyllinen työelämän työkalu. Näiden vinkkien avulla pääset paremmin alkuun verkostojen rakentamisessa. Ymmärryksesi jo olemassa olevasta omasta verkostosta selkeytyy ja huomaat niiden hyödyt konkreettisemmin.

1. Haasta itsesi ajattelemaan omia verkostojasi aktiivisesti
”Mitä minulla on jo valmiina?” -tyylinen ajattelu auttaa sinua muodostamaan paremman kokonaiskuvan omasta verkostostasi. Verkostoosi kuuluvat esimerkiksi perhe, sukulaiset, ystävät, koulututtavat, työkaverit ja kontaktit aiemmista työpaikoistasi. Mieti myös itseäsi osana muiden verkostoa: mitkä ovat omat vahvuutesi ja erikoisosaamisesi.

2. Opi katsomaan verkostoasi oikein.
Ymmärrä, että verkostosi henkilöiden merkitykset ovat sinulle erilaisia. Jokaisella verkostosi jäsenellä on suuri arvo, joka kannattaa pitää mielessä. Saatat odottamattasi tarvita apua tai vinkkejä henkilöltä, jonka osaaminen ja ammattitaito ovat täysin erilaista kuin omasi.

3. Ole valmis myös antamaan.
Verkostot eivät ole vain yksisuuntaisia. On hyvä ymmärtää, että saadakseen jotain täytyy olla myös valmis antamaan. Ole aktiivinen osa omaa verkostoasi ja pyri auttamaan myös muita, jotka kamppailevat sinun osaamisalueeseesi liittyvien haasteiden kanssa. Oman aktiivisuutesi kautta muut ovat valmiimpia auttamaan sinua myöhemmin!

4. Kerää ympärillesi erilaisia ihmisiä.
Erilaisten ihmisten tunteminen on mukavaa ja kaikkea ei tarvitse osata itse. Kerää ympärillesi siis monien erilaisten alojen osaajia. Tällöin kohdatessasi pulmatilanteen joku verkostostasi saattaakin olla tarvitsemasi alan asiantuntija.

5. Käytä apunasi verkostoitumista helpottavia palveluita.
Rekisteröidy LinkedIniin, sillä se on yksi kätevimmistä tavoista helpottaa verkostoitumista. LinkedIn on todellinen verkostoitujan monitoimityökalu, jota yli miljoona suomalaista käyttää apunaan työelämässään ja etsiessään työtä.

 

Teksti: Eetu Viitasalo

Kuva: GettyImages

CV-tietokantojen täyttäminen ei ole ajanhukkaa

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Viimeisimmät blogipostaukset

#Teekkarit

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

SEURAA TEEKKAREITA INSTAGRAMISSA