Vinkkejä työhakemuksen kirjoittamiseen

Työhakemuksessa omasta työotteesta ja persoonasta kannattaa kertoa konkreettisesti. Esimerkkien avulla autat työnantajaa hahmottamaan, minkälainen työntekijä olet. Ne tuovat myös hakemukseesi persoonallisuutta.

Työnhaku on aikaa vievää puuhaa. Tänäkin talvena, ja keväänä usean opiskelijan illat kuluvat työnhaun merkeissä. Kesä lähenee, ja tahtotila kesätyön löytymiseen kasvaa. Kokonaisuutena työnhaku on pitkä prosessi, jonka yksi vaiheista on usein yksilöidyn ja persoonallisen työhakemuksen kirjoittaminen. Ei ehkä se houkuttelevin asia päivän opiskeluprojektien jälkeen, tai kiireisten aikataulujen lomassa?

Mitään taikatemppua kirjoitusurakan helpottamiseksi ei ole, mutta ehkä tieto siitä lohduttaa, että jokaisen kesätyöhakemuksen ei tarvitse olla verrattavissa kaunokirjallisuuden kauneimpaan helmeen. Ihan pelkkään omien vahvuuksien listaukseenkaan ei kannata kuitenkaan ryhtyä.

Hakemusrumbaa helpottamaan, tässä muutama vinkki, joita hyödyntää työnantajien vakuuttamisessa.

Persoonaasi saat tuotua esiin konkreettisin esimerkein. Taklaa hakemusten tyypilliset korulauseet, ”Työskentelen sujuvasti niin tiimeissä kuin itsenäisestikin”, kertomalla miten tapasi työskennellä, näkyy käytännössä. Esimerkkien ei tarvitse välttämättä liittyä aikaisempaan työkokemukseen, vaan voit miettiä niitä myös harrastuksiesi ja opintojesi kautta.

”Olen harrastanut viimeiset kymmenen vuotta joukkueurheilulajeja, kuten jalkapalloa, joten päämäärätietoinen työskentely yhteisten tavoitteiden eteen on minulle tuttua. Ymmärrän myös oman työpanokseni merkityksen osana isompaa kokonaisuutta.”

Omien vahvuuksien perustelu esimerkein myös lieventää kehumisen tuskaa. Kuvaus tavastasi toimia kehuu sinua puolestasi. Voit myös kysyä muilta, kuten entisiltä kollegoilta tai opiskelukavereilta, miten he näkevät sinut. Ja käyttää tätä tietoa hyödyksi työhakemusta kirjoittaessa. Myös vanhat työtodistukset, kirjallisine arviointeineen, tarjoavat hyvää informaatiota omista vahvuuksista kirjoittamisen tueksi.

”Olen nopea oppimaan, järjestelmällinen ja kestän kiireisiä jaksoja työpäivässä. Näitä ominaisuuksia on kiitetty nykyisessä työpaikassani Burgersissa, jossa olen työskennellyt iltaisin ja viikonloppuisin.”

Hakemuksen yksilöinti taas on kuin palapelin rakentamista. Sinun työskentelytapojesi tulisi loksahtaa yhteen työpaikkailmoituksen toiveiden kanssa. Kaikkea ei siis tarvitse hakemukseen avata, vaan keskity yhdistämään itsesi ilmoituksessa toivottuihin ominaisuuksiin. Näin varmistat sen, että tulet kuvailleeksi itseäsi juuri haettavan tehtävän näkökulmasta. Ja varmistat näyttäytyväsi työnantajalle palapelin oikeana palana.

 

Teksti: Maisa Holm
Kuva: Getty Images

Author

Työkirjan toimitus

Parhaat vinkit työnhakuun ja uraan. Blogissa haluamme antaa tietoiskuja, kertoa tarinoita ja tuoda työnhaun tuoreimmat uutiset juuri sinulle.

Matkalla työelämää